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Communication Dans Un Congrès Année : 2015

Prendre en compte le volet social de la durabilité des exploitations d’élevage : l'expérience du projet Sociel

Résumé

For more than 20 years, French animal scientists studying livestock farming systems have been interested in the question of work organization in livestock farms and they developed the Work Assessment method to characterize and assess it. Widely used since then in France, and in other countries too, this method quantifies work related to the management of herds and land areas, and evaluates the farmer's room for maneuver in terms of time to carry out other activities on the farm and to have free time. The purpose of this paper is to show the interest of the Work Assessment method, illustrating with examples from the application of the method in 6 countries in the North and South (France, Belgium, Vietnam, Morocco, Uruguay and Brazil), how it characterizes and assesses work organization; how it identifies the main determinants of organization, produces references in working times by major types of production system and provides analyses for the advice and guidance of livestock farmers. By identifying forms of work organization, the method shows that the farmers' strategies are not only technical and economic but also integrate parameters relative to work (productivity, working together, freeing up time for other activities, including private activities…). Its use in very different contexts in France where it was developed, underlines its ability to adapt to different livestock farming contexts, and to different contexts of use too, such as research and advice.
Prendre en compte le volet social de la durabilité des exploitations d'élevage : l'expérience du projet Sociel Le concept de développement durable, largement diffusé dans le secteur agricole, a suscité de nombreuses méthodes d'évaluation (Rosnoblet et al., 2006 ; Bockstaller et al., 2009) traitant surtout des dimensions économiques et environnementales. La dimension sociale de la durabilité des exploitations reste nettement moins documentée, que ce soit dans les opérations de recherche, dans les démarches de conseil, dans l'enseignement ou les méthodes et outils d'évaluation (Guillaumin et al., 2007 ; Lebacq et al., 2013 ; Vilain et al., 2008). C'est pourtant une dimension essentielle pour comprendre le fonctionnement des exploitations d'élevage, les transformations en cours et réfléchir les avenirs possibles (Dedieu et Servière, 2012 ; Bernués et al., 2011). La demande est forte de la part de différents acteurs en lien avec l'élevage de disposer d'outils et méthodes pour mieux appréhender le volet social dans les approches globales et territoriales des exploitations. Des propositions en ce sens contribueraient également au renouvellement de l'argumentaire socio-technique sur les différentes facettes du métier d'éleveur, sur les façons "durables" de l'exercer et sur la contribution de l'élevage à la durabilité du territoire dans lequel il est inséré.
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Dates et versions

hal-02089848 , version 1 (04-04-2019)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02089848 , version 1

Citer

Sylvie Cournut, Gérard Servière. Prendre en compte le volet social de la durabilité des exploitations d’élevage : l'expérience du projet Sociel. 4èmes Rencontres nationales travail en élevage, Nov 2015, Dijon, France. ⟨hal-02089848⟩
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